Tovább nőhet az ingatlanok ára

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén folytatódhat a lakásárak emelkedése, ám a 2016-osnál alacsonyabb dinamikával. Megtörténhet, hogy ismét túlértékelés következik be a hazai ingatlanpiacon, így aki lakásvásárláson gondolkodik, annak mielőbb érdemes lépnie.

A magyarok többsége csak hitelfelvétellel tud ingatlanhoz jutni.

Hitelfelvétel előtt ajánlott ingatlanhitel kalkulátorokkal megnézni, hogy melyik bank kínálja a választott hitelösszegre a legkedvezőbb kamatokat.

a jegybank szakemberei úgy látják, tíz százalékkal alulértékelt az ingatlanpiac. Mindezt a gazdasági mutatók alapján (például jövedelem, munkaerőpiac, stb.) alapján számolták ki. A fővárosban volt a legnagyobb mértékű, mintegy 22,5 százalékos áremelkedés, ami alacsonyabb a korábbi időszakok 25-30 százalékos értékeihez képest. A vidéki városokban 2016 során emellett 13,8, míg a községekben 9 százalékot alig meghaladó mértékű lakásár emelkedést figyelhettünk meg.
Rövidtávon a kedvező jövedelmi folyamatok fennmaradása, a munkaerőpiac helyzetének további javulása és a tartósan alacsony finanszírozási környezet mellett a lakásépítések fokozatos bővülését várjuk – áll a tanulmányban.

Fontos azonban hozzátenni, hogy a fenti megállapítások nem vonatkoznak Budapestre, a fővárosban ugyanis továbbra is kiemelkedően gyorsan emelkednek az ingatlanárak. Megállapítják: a fővárosi lakáspiacon felmerül kockázatként az ottani lakóingatlanok értékének túlzott, az indokolt szintet meghaladó emelkedése, ezért kiemelten fontos a budapesti lakáspiac folyamatos monitorozása.